Mestereim
Bhakti Abhay Narayan Swami
Bhakti Alóka Paramadvaiti Swami
Guru Maharáj tanításai
Szeretet annyi, mint szenvedni másokért
Közös szellem - megosztott szolgálat
A Vaisnava filozófia alapjai.
A mindent átfogó szeretet lényege
Támadás az ártatlanok ellen
A misztikus hagyományok
A Tudatos segítõ
Mondj nemet a televízióra!
A kritikus kritikusa
A karma elfogadása
Az öregség öröme
A gyógyító kör
Jóakarók - avagy vegan vagy nem vegan?
EL KELL FOGADNI AZ ELÕÍRT KÖTELESSÉGET
A templomnak úgy kell mûködnie, mint egy szimfóniának.
Felelõs fogyasztással a Szent Anya védelmében
India
Gondolatok a jógáról
Az õsi India tanítása a környezetvédelemrõl
Királyság a felhõk felett
Járt-e Jézus Indiában?
A környezetvédelemrõl
Gandhi a betegségrõl
Bhaktivinoda Thákura: Comte és az altruizmus
A lelki megtisztulás folyamatai
mantra-jóga
A mala titkai
A szent név alászállása
A hang hatalma
A mantra
Hare Krisna ének
mantra jóga-lelki élet
A hangrezgés
A hang és felszabadulás
Szent Név az Írásokban
A lelki gyógyszer
A Szent Név dicsõsége
A MANTRA MEDITÁCIÓ
Bölcsességek
Newton és a teremtés!
Értelem és szeretet
Gondolatok az életrõl
Istennél jártam
A fény
A farkasok
Az egér és a bölcs
Az indiánfõnök jóslatai
A szögek
Isten vagy fodrász?
Három jótanács
Az emberi kapcsolatok lényege
Gondolatok az életrõl
Az út.
Hogyan viszonyuljunk olyan emberekhez, akik másféle vallási folyamatot végeznek?
Szókratész méregpohara
Nandafalva
Bemutatkozó
Térkép és honlap
Krisna-tudat gyökerei Magyarországon
Aki elkezdte hazánkban
Az elsõ Krisna farm hazánkban
Krisna úttörõi Magyarországon
A lélekvándorlás valósága
Lélekvándorlás
Mi a lélekvándorlás?
Tudatos gyermeknemzés
Ha nem emlékezünk, miért bûnhõdünk
Rossz esetek, jó emberek
Van-e lelke az állatoknak?
Gyógyítás és lélekvándorlás
A lélekvándorlás más vallásokban
Híres emberek véleménye a lélekvándorlásról.
A meg nem született naplója
Olvasószoba
Gondolatok az Egyházakról
Zavartság a vallásokban
Vallás vagy szekta?
A személyiség
A lélek erdete
A Szavak Tündére
Meditáció
A hit
A halál
Az étkezésrõl
Az emberi élet célja
Lelki test a halált követõen
Élet az élet után
Az egészség tudata
Szeretet
Meditálás Istenrõl
Környezetvédelem.
A gazdasági válság alapvetõ oka
A Miniszter vakcinái
Elõírás vagy szívbéli érzés?
A fák tisztelete.
Leszel-e Isten?
Minden atomban?
SZÖVEGES KÉPEK
Vegetarizmus a vallásokban
Éhezés
Ne edd meg
Isteni étel
Erkölcsi érték
Vegetáriánus étkezés
Nem lesz boldog
Kezdölap arrow Jóga és egészség
Jóga és egészség

A húsevésre visszavezethetõ betegségek 

A majdnem kizárólag hússal és állati zsiradékkal táplálkozó eszkimók átlagos élettartama nagyon alacsony. A kelet-oroszországi nomád életmódú kirgizek ritkán élik túl a negyven évet. Más részrõl a vegetárius kultúrák, mint a pakisztáni Honzák, a mexikói Otomi törzs és a délnyugat-amerikai indián törzsek antropológiai vizsgálata kiváló egészségrõl, állóképességrõl, és hosszú élettartamról tanúskodik. Ezek között a népek között nem ritkaság akár 110 évet is élni jó egészségben.

Nemzetközi egészségügyi statisztikák alapján egyértelmûen kiderül, hogy azokban az országokban, amelyekben nagyobb arányú a húsevés, bizonyos betegségek, mint a rák, szívbetegségek, stb., sokkal gyakoribbak, mint a vegetárius kultúrákban.

A következõkben néhány gyakori betegséget tárgyalunk, melyek kialakulását a húsevés nagymértékben elõsegíti.

 

 1. Rák.

Nemrég végeztek egy felmérést 50 000 vegetárius között (7. napi adventisták), amely nagyon megdöbbentette a rákkutatókat, hiszen közöttük a rák elõfordulása jóval a nemzeti átlag alatt volt (a vizsgálatok figyelembe vették a társadalom keresztmetszetét kor, nem és foglalkozás szerint is).

Egy másik vallásos csoporttal, a kaliforniai mormonokkal végzett tanulmány eredménye is 50%-al kisebb elõfordulást mutatott a rák terén, mint amilyen a nemzeti átlag, pedig õk nem is teljesen vegetáriusok, csak jelentõsen kevesebb húst esznek.

A keleti vallásos tanokat követõk között (mint amilyen a Haré Krisna mozgalom), akik a legszigorúbb vegetáriusok, (nem fogyasztanak húst, halat és tojást) a tanulmányok 80-85%-al kisebb arányban mutattak rákos megbetegedéseket, mint amilyen a nemzeti norma.

 

 2. Vesével, köszvénnyel és izületi gyulladással kapcsolatos betegségek.

A legjelentõsebb, szervezet számára felhasználhatatlan anyagok, amit a húsevõk rendszeresen fogyasztanak, az urea és a húgysav. Egy font marhahús például 14 gramm (nitrogéntartalmú) húgysavat tartalmaz. Egy amerikai orvos megvizsgálta a húsevõk és a vegetáriusok húgysavszintjét, és megállapította, hogy a húsevõk veséjének háromszor annyit kell dolgozniuk, mint egy vegetárius ember esetében, hogy kiválassza a mérgezõ nitrogéntartalmú vegyületeket, melyeket a hússal együtt fogyasztott az ember.

Fiatal korban a test bírja ezt a terhelést különösebb ártalom, vagy betegség megjelenése nélkül. De közben a vesék idõ elõtt elhasználódnak a túlterhelésben, s egy idõ után nem bírják már a folyamatos munkát. Ekkor különféle veseelégtelenségek jelennek meg.

Amikor a vesék kifáradnak a hús alapú étkezés következtében végzett megterhelõ kiválasztásban, jelentõs mennyiségû húgysav halmozódik fel a szervezetben, ami különbözõ helyeken rakódik le. Az izmok magukba szívják, majd ott egy idõ után kikristályosodik. Ha ez izületek közelében történik, fájdalmas tüneteket okoz, amit köszvénynek és reumának neveznek. Amikor ez a húgysav keresztüláramlik a vesén, fokozza a neuralgia veszélyét. Manapság az ilyen betegségekben szenvedõknek, az orvosok a teljesen húsmentes diétát javasolnak, vagy pedig drasztikusan csökkentett húsfogyasztást.

 

 3. Szívbetegségek.

Egyik legegyszerûbb érv, amit felhozhatunk a vegetárizmus mellett, az a húsevés és a szívbetegségek közötti letagadhatatlan kapcsolat.

Az Egyesült Államokban (a világ legnagyobb húsfogyasztó országában) minden második ember szívbetegségben, vagy magas vérnyomás következtében kialakuló betegségben hal meg. Ugyanakkor ezek a betegségek szinte teljesen ismeretlenek az alacsony húsfogyasztású társadalmakban. Az Amerikai Egészségügyi Szövetség egyik sebésze kijelentette: "A vegetárius táplálkozás a szívbetegségek 90-97% százalékát megelõzi (mint amilyen a koszorúér-szûkület, vagy a szívinfarktus)." 

Miért olyan veszélyes a hús a vérkeringés rendszerére? Az olyan állati zsiradékok, mint a koleszterin, nem képesek kilépni a húsevõ erein. Ha valaki folyamatosan fogyaszt ilyen anyagokat, azok egyszerûen felhalmozódnak az ereiben, s egyre szûkebb hely marad a vér keringéséhez. Ezt a veszélyes állapotot arterioszklerózisnak nevezik, s nagyon megterhelõ a szív számára, mivel a beszûkült vénákon és artériákon egyre nagyobb erõkifejtéssel tudja csak átáramoltatni a vért. Ez magas vérnyomást, és akár szívrohamot is eredményezhet. A Harvard Egyetem kutatói kimutatták, hogy vegetáriusok vérnyomása jóval kiegyensúlyozottabb a húsevõkénél.

 

Mára már nyilvánvalóvá vált, hogy a szívbetegségek Amerika legveszélyesebb gyilkosai; járványos méreteket öltenek. Az Amerikai Kardiológusok Szövetségének jelentése szerint egyre több beteg étrendjében kénytelenek korlátozni (vagy teljesen megtiltani) a húsevést, hiszen felismerték, hogy a szívük képtelen egy határon túl elviselni a húsfogyasztást. Az orvosok elfogadták, hogy a vegetárius étrend a rosttartalma és proteinösszetétele miatt ténylegesen csökkenti a koleszterinszintet.

Dr. U. D. Register, a kaliforniai Loma Linda Egyetem táplálkozástudományi osztályának vezetõje olyan kísérletekrõl számolt be, melyekben a hüvelyesekben gazdag vegetárius táplálkozás még akkor is csökkentette a koleszterinszintet, ha mellette az alanyok jelentõs mennyiségû vajat is fogyasztottak.

 

 4. Emésztési rendellenességek.

Mivel szervezetünk alapvetõen a vegetárius táplálkozásra van berendezkedve, a húsfogyasztás természetes következményei a folyamatos emésztési zavarok, melyek bármikor betegséggé fajulhatnak.

A hús, különösen alacsony szilárd rosttartalmával nagyon nehezen halad az emberi bélrendszerben (négyszer lassabban, mint a gabonafélék és egyéb vegetárius ételek), ez kóros és idült székrekedést okoz, ami mára szinte részévé vált húsevõ társadalmunknak.

Több kutatás igazolta, hogy az egészséges emésztéshez olyan térfogatú és rostösszetételû táplálékra van szükség, amely csak vegetárius táplálkozás mellett lehetséges. A zöldségek, gabonafélék és gyümölcsök - a hússal szemben - megtartják nedvességtartalmukat és térfogatukat, így a táplálék könnyebben jut keresztül a bélcsatornán.

A vegetáriusok tehát a természetes szilárd táplálékfélékbõl a megfelelõ arányban fogyasztanak, és szintén nagy elõnyhöz jutnak ezek betegségmegelõzõ hatásával is.

Újabb kutatások rámutattak, hogy a természetes rostok segítenek a vakbélgyulladás, divirticulitis, vastagbélrák, szívbetegségek és az elhízottság megelõzésében.

 

Tehát, kedves embertársam, remélem, hogy egyre kedvezõbb véleményed alakul ki a vegetárizmussal kapcsolatban, sõt, reménykedem benne, hogy talán már el is kezdted ezt az életformát. Bárhogyan is legyen, ha mostanáig sok húst fogyasztottál, próbálj ezen fokozatosan változtatni, míg el nem jutsz addig a napig, mikor teljesen vegetárius leszel, s így magad is sokkal boldogabb leszel.

 
Blog
Govinda világa
Govinda vegetárius konyhája
Krisna
Civil Rádió mûsoraim
A KANÁL FORRADALMA
2011 év archívuma
2010 év archívuma
2009 év archívuma
A Kanál forradalma
Mi is ez?
A Forradalom receptjei
Felhívás
A Kanál forradalma program manifesztuma.
Változtasd meg a világot étkezés által!
A mozgalom eszmeisége
Az Év Vegetáriánusa díj átadása a Vegetáriánus Fesztiválon
Lénárt Gitta elõadása a nyers étkezésrõl - Balástya
VIDEÓ FILMEK
Ételek készítése
Lelki zene
Vegetarizmus
Elmélete
Vegetarizmus I
Vegetarizmus a Védákban
Hires emberek véleménye
Vegetarizmus II
A szent étel hatalma
A legfõbb fûszer
Vegetarizmus a vallásokban
Jóga és egészség
A konyha és a kultúra kapcsolata.
Paramadvaiti Swami - Vegetarizmus
Az ételed és hangulatod
VEGETÁRIÁNUS FÕZÕVERSENY
Az Év vegetáriánusa
Keresztelõ Szent János - vegetarizmusa
Biblia és vegetarianizmus
A baba elsõ gabona étkeztetése!
Receptek
Brokkoli csicseriborsóval
Fõtt ételek
saláták
Cékla krém
Spenótos csicseriborsó
Zabpehely lepény
Sütõtök halava
Fügés halava
Lencse és spenót
Ízletes ebéd
Joghurtos kínai kel saláta
Nyers körte csatni
Okrás ételek
Nyers ételek
Csicsóka tyúkhúr saláta
Nyers sütõtök saláta
Csoda golyók - nyersen
Cékla pástétom
Nyers brokkoli saláta
Nyers paradicsomleves
Pikáns sütõtök.
Kelbimbó saláta
Kolbászos burgonya
Kemencében sült kenyérlángos
Tofus sütõtök
Nyers sárgarépa saláta.
Sárgarépa saláta
Bodzavirág saláta
Kámforos tápióka
vadkomló hajtása
Természetes élet
Ájurvéda és az étel
Az együttérzés útja
Ájurvéda és allopátia
Életem az élelem? I-rész.
Életem az élelem? II-rész.
Életem az élelem? III-rész.
Jótanácsok minden napra
Bolíviai törvény deklarálja a Földanya jogait!
A pitypang nem gyomnövény.
Programok
Program ajánló
Ételosztás hajléktalanoknak
Govinda - Süti Program
Kukta - Mustra
Hajléktalanok napja a Tilos Rádióban
Ételosztás Mikuláskor és Karácsonykor
Vegetárius ételosztás hajléktalanoknak
Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja
Torta program
Ne vegyél, cserélj
Ne vegyél, cserélj!
Sajtkukac park - hamburger õrület
Majálisi gyros ételosztás
Gyerekeknek
Nemzetközi jógatalálkozó
Világvallások találkozója
A rendezvényrõl
A program
A médiában
A találkozó képei
Ezoterika
Visszatérés a halálból
Misztikus erõk
A mai kor- régi jövendölés
Medítáció
Az odaadás imája
Az élet törvénye.
Kitekintõ
A perui Truly Asram
Kultúrák találkozása
Bánk Bán motívum a Mahabháratában
Csipkerózsika Grimm meséiben és Indiában
Guliver utazásai és a Mahábhárata
Özönvíz a Mahábháratában
A Bhavisja purána és a Genezis
A galamb