Mestereim
Bhakti Abhay Narayan Swami
Bhakti Alóka Paramadvaiti Swami
Guru Maharáj tanításai
Szeretet annyi, mint szenvedni másokért
Közös szellem - megosztott szolgálat
A Vaisnava filozófia alapjai.
A mindent átfogó szeretet lényege
Támadás az ártatlanok ellen
A misztikus hagyományok
A Tudatos segítõ
Mondj nemet a televízióra!
A kritikus kritikusa
A karma elfogadása
Az öregség öröme
A gyógyító kör
Jóakarók - avagy vegan vagy nem vegan?
EL KELL FOGADNI AZ ELÕÍRT KÖTELESSÉGET
A templomnak úgy kell mûködnie, mint egy szimfóniának.
Felelõs fogyasztással a Szent Anya védelmében
India
Gondolatok a jógáról
Az õsi India tanítása a környezetvédelemrõl
Királyság a felhõk felett
Járt-e Jézus Indiában?
A környezetvédelemrõl
Gandhi a betegségrõl
Bhaktivinoda Thákura: Comte és az altruizmus
A lelki megtisztulás folyamatai
mantra-jóga
A mala titkai
A szent név alászállása
A hang hatalma
A mantra
Hare Krisna ének
mantra jóga-lelki élet
A hangrezgés
A hang és felszabadulás
Szent Név az Írásokban
A lelki gyógyszer
A Szent Név dicsõsége
A MANTRA MEDITÁCIÓ
Bölcsességek
Newton és a teremtés!
Értelem és szeretet
Gondolatok az életrõl
Istennél jártam
A fény
A farkasok
Az egér és a bölcs
Az indiánfõnök jóslatai
A szögek
Isten vagy fodrász?
Három jótanács
Az emberi kapcsolatok lényege
Gondolatok az életrõl
Az út.
Hogyan viszonyuljunk olyan emberekhez, akik másféle vallási folyamatot végeznek?
Szókratész méregpohara
Nandafalva
Bemutatkozó
Térkép és honlap
Krisna-tudat gyökerei Magyarországon
Aki elkezdte hazánkban
Az elsõ Krisna farm hazánkban
Krisna úttörõi Magyarországon
A lélekvándorlás valósága
Lélekvándorlás
Mi a lélekvándorlás?
Tudatos gyermeknemzés
Ha nem emlékezünk, miért bûnhõdünk
Rossz esetek, jó emberek
Van-e lelke az állatoknak?
Gyógyítás és lélekvándorlás
A lélekvándorlás más vallásokban
Híres emberek véleménye a lélekvándorlásról.
A meg nem született naplója
Olvasószoba
Gondolatok az Egyházakról
Zavartság a vallásokban
Vallás vagy szekta?
A személyiség
A lélek erdete
A Szavak Tündére
Meditáció
A hit
A halál
Az étkezésrõl
Az emberi élet célja
Lelki test a halált követõen
Élet az élet után
Az egészség tudata
Szeretet
Meditálás Istenrõl
Környezetvédelem.
A gazdasági válság alapvetõ oka
A Miniszter vakcinái
Elõírás vagy szívbéli érzés?
A fák tisztelete.
Leszel-e Isten?
Minden atomban?
SZÖVEGES KÉPEK
Vegetarizmus a vallásokban
Éhezés
Ne edd meg
Isteni étel
Erkölcsi érték
Vegetáriánus étkezés
Nem lesz boldog
Kezdölap arrow Királyság a felhõk felett
Királyság a felhõk felett

  

Nepáli útinapló részletek

 

Minden utazásnak vannak olyan élményei, melyek az adott helyzetben letargiába döntik az embert, de visszagondolva rájuk, mosolyt fakasztanak. Ráadásul ezért az élményért el kellett utaznom szinte a világ tetejére, Nepálba.

… Az emberek áradata ebben a kisvárosban is felfoghatatlannak tûnt. Siliguri városa is itt, a Himalája oldalán az ismeretlen és misztikus India minden élethelyzetét bemutatta. Hosszú idõbe telt, mire Géza barátomnak sikerült tisztázni, hogy mivel is megyünk majd a nepáli határhoz. Egy dzsipben kaptunk helyet, melyet megpillantva ismét szertefoszlottak a kényelemrõl alkotott vágyálmaink. Az utastér ugyanis teljesen tele volt már. Lelkesnek nem mondható tekintetek kíséretében, sikerült magunkat betuszkolni a kocsi belsejébe, és elfogadva a szokásos utazási pózokat boldogan néztünk egymásra: legalább megyünk valahogy.

Az a szokás, hogy a helybéliek mindig a széleken ülnek – hiszen ott legalább friss levegõt szívnak – a nepáli határnál ismét kalamajkát okozott. Mivel látták, hogy idegenek vagyunk, kérték az útleveleinket, melyek természetesen a dzsip hátuljában levõ csomagjainkban voltak. Utastársaink most már örömmel szálltak ki, hiszen bármennyire is hozzászoktak ahhoz, hogy utazás során az ember ölében egy vadidegen valaki ül, nekik is jólesett a lazítás.

Útleveleink általános meglepetést okoztak a nepáli katonák körében, mert abba a kivételes helyzetbe kerültünk, hogy mi lehettünk azok az elsõ magyar emberek, akik ezen az állomáson át az országba léptek. Barátom rövid, Magyarországot ismertetõ elõadása sem akadályozta meg õket abban, hogy vízum ürügyén rögvest megcsappantsák pénztárcánk tartalmát. Ugyanis a határállomásokon bizony fizetni kell, annak arányában, hogy meddig akar valaki az országban maradni.

Délután öt óra. Végre megpillanthattuk a buszt, mely Katmanduba, Nepál fõvárosába visz. Ha valaki nem akarja állva megtenni a több száz kilométeres utat, akkor az általános udvariasság szabályait mellõznie kell egy idõre. Mi is így tettünk, melynek eredményeként sikerült ülõhelyet szerezni, közvetlen az ajtónál. Csomagjainkat a székek alá téve, elégedetten mosolyogtunk és dõltünk hátra. Tényleg dõltünk. Mivel az egyik szék rögzítõ csavarjai már rég kiszakadtak, nagy ívben landoltunk a mögöttünk ülõk ölébe. Sebaj, ennél volt már rosszabb is, gondoltuk, akkor még mit sem sejtve, hogy rövidesen leszállítanak majd minket. Az indulás pillanatában ugyanis kiderült, hogy ez a busz nem arra megy, amerre mi akartunk. Az érzés leírhatatlan. Ráadásul már csak két busz volt az állomáson, s ha a miénk már elment, akkor másnapig várni kellett volna. Géza ismét elindult, hogy megtudjon valamit. Szerencsére az egyik a mi buszunk volt, melyen csodák csodájára két üres ülést pillantottunk meg, közvetlen a sofõr mögött. Hálát adtunk ezért a mennyek lakóinak, majd megpróbáltunk leülni. De nem tudtunk, vagyis nem rendesen, mert olyan szûk volt a hely, hogy csak térdeinket felhúzva fértünk be. Úgy is éppen hogy csak. Arra gondoltunk, visszavonjuk az égiektõl hálánkat, de a sofõr indulási technikája és a megtett elsõ pár száz méter vezetési stílusa arra ösztökélt minket: jobb velük jóban lenni.

…A sötétségnek is megvan a maga szépsége. Ezt igazán az tudja értékelni, aki utazott már Indiában buszon. Több ezer méter magasan, a Himalája lankáin, ahol a kiépített útvonal csak álom, ahol a haladás irányát úgy veszik figyelembe, hogy hol van a kidõlt fa, a leomlott kõtörmelék, a sziklafalról alázúduló víztömeg, és hol van a szakadékok széle, melyek végigkísérik szinte az egész utat. Sötétben legalább nem látni semmit. Néha jó ez az állapot. Fõként, ha elnézzük az ottani sofõrök vezetési szokásait is. Duda és gáz. Majd ismét duda és gáz. Hiszen az elv az, menj arra, amerre van hely. Amerre van lehetõséged. Ezt nekünk nehéz volt megszokni. Nekik ez mindennapjaik része. Nem is volt rajtunk kívül senki, aki ébren töltötte volna ezt az éjszakát.

…Szerintem a világ egyik legjobb üzletembere nepáli. Ezt a felismerésemet több, rövid idõn belül bekövetkezett tapasztalat alapján állíthatom. Amikor még álmosan kitekintettem az éjszakai utazás vége felé a busz ablakán, csak azt éreztem, valami nagyon ismerõs dolgot látok. Amikor már a fõvárosban voltunk, szinte hihetetlennek tûnt a felismerés: taxik – melyek tömegével száguldoztak a szokásos keleti stílusban az utcákon – márkájukat tekintve Skodák voltak.

…Egyszerre mindkettõnknek földbe gyökerezett a lába. Álltunk és nem hittünk az orrunknak. Igen, jól olvassák, az orrunknak. A levegõ telve volt friss kenyérillattal. Ez a felismerés maga a csoda a magyar embernek, aki a kenyeret is kenyérrel fogyasztja, fõleg, ha a közel két hónapi indiai utazása során ilyet nemigen tapasztalhatott. Mentünk és csak mentünk, úgy, mintha mindennap megjárt úton haladnánk, mintha minden utca, ház és sarok régi ismerõs lenne, mentünk az ismeretlen bolt felé az ismerõs illatok nyomán.

Az eladó szemlátomást derûs nyugalommal és mosollyal nyugtázta vásárlásunkat, mert oly nagy volt a választék, hogy a bõség zavarában voltunk egy ideig. Kilépve az ajtón szinte futva mentünk vissza a piacra tejért és friss zöldségekért. A szállodában olyan lakomát csaptunk, hogy az emésztés és a fáradtság hatására egybõl el is aludtunk.

…Mint egy mesebeli kép, olyan Katmandu belvárosa. Mintha hétszáz évvel visszamennénk a múltba, de lehet ez a szám talán ezer is. Kápráztatóan csodás épületek, szinte szavakkal leírhatatlan templomi díszítések és igazi keleti hangulat. Bár nagyon sok a külföldi turista, mégis úgy érzi az ember, hogy nem zavaróak a mesebeli környezet élvezetében.

…Mindenhol a király képe, mégsincs olyan érzésünk, hogy itt személyi kultusz lenne. Szeretik a királyukat. Beszélgetünk az egyik bazárban egy könyvesbolt tulajdonosával, aki sok érdekességet elmond az uralkodóról, amit mi nagy érdeklõdéssel meg is hallgatunk mindaddig, míg a királyi adóról nem beszél. Ott tudjuk meg, minden termék árára rátesznek négy százalék királyi adót. Aztán, amikor barátom megemlítette, hogy a mi országunkban ezt 25 százalék áfának hívják, a boltos felkiáltott: Ott nem jó a király! Gyertek, éljetek itt!

 
Blog
Govinda világa
Govinda vegetárius konyhája
Krisna
Civil Rádió mûsoraim
A KANÁL FORRADALMA
2011 év archívuma
2010 év archívuma
2009 év archívuma
A Kanál forradalma
Mi is ez?
A Forradalom receptjei
Felhívás
A Kanál forradalma program manifesztuma.
Változtasd meg a világot étkezés által!
A mozgalom eszmeisége
Az Év Vegetáriánusa díj átadása a Vegetáriánus Fesztiválon
Lénárt Gitta elõadása a nyers étkezésrõl - Balástya
VIDEÓ FILMEK
Ételek készítése
Lelki zene
Vegetarizmus
Elmélete
Vegetarizmus I
Vegetarizmus a Védákban
Hires emberek véleménye
Vegetarizmus II
A szent étel hatalma
A legfõbb fûszer
Vegetarizmus a vallásokban
Jóga és egészség
A konyha és a kultúra kapcsolata.
Paramadvaiti Swami - Vegetarizmus
Az ételed és hangulatod
VEGETÁRIÁNUS FÕZÕVERSENY
Az Év vegetáriánusa
Keresztelõ Szent János - vegetarizmusa
Biblia és vegetarianizmus
A baba elsõ gabona étkeztetése!
Receptek
Brokkoli csicseriborsóval
Fõtt ételek
saláták
Cékla krém
Spenótos csicseriborsó
Zabpehely lepény
Sütõtök halava
Fügés halava
Lencse és spenót
Ízletes ebéd
Joghurtos kínai kel saláta
Nyers körte csatni
Okrás ételek
Nyers ételek
Csicsóka tyúkhúr saláta
Nyers sütõtök saláta
Csoda golyók - nyersen
Cékla pástétom
Nyers brokkoli saláta
Nyers paradicsomleves
Pikáns sütõtök.
Kelbimbó saláta
Kolbászos burgonya
Kemencében sült kenyérlángos
Tofus sütõtök
Nyers sárgarépa saláta.
Sárgarépa saláta
Bodzavirág saláta
Kámforos tápióka
vadkomló hajtása
Természetes élet
Ájurvéda és az étel
Az együttérzés útja
Ájurvéda és allopátia
Életem az élelem? I-rész.
Életem az élelem? II-rész.
Életem az élelem? III-rész.
Jótanácsok minden napra
Bolíviai törvény deklarálja a Földanya jogait!
A pitypang nem gyomnövény.
Programok
Program ajánló
Ételosztás hajléktalanoknak
Govinda - Süti Program
Kukta - Mustra
Hajléktalanok napja a Tilos Rádióban
Ételosztás Mikuláskor és Karácsonykor
Vegetárius ételosztás hajléktalanoknak
Szegénység Elleni Küzdelem Világnapja
Torta program
Ne vegyél, cserélj
Ne vegyél, cserélj!
Sajtkukac park - hamburger õrület
Majálisi gyros ételosztás
Gyerekeknek
Nemzetközi jógatalálkozó
Világvallások találkozója
A rendezvényrõl
A program
A médiában
A találkozó képei
Ezoterika
Visszatérés a halálból
Misztikus erõk
A mai kor- régi jövendölés
Medítáció
Az odaadás imája
Az élet törvénye.
Kitekintõ
A perui Truly Asram
Kultúrák találkozása
Bánk Bán motívum a Mahabháratában
Csipkerózsika Grimm meséiben és Indiában
Guliver utazásai és a Mahábhárata
Özönvíz a Mahábháratában
A Bhavisja purána és a Genezis
A galamb